Vertical Box Section Brise Soleil Fins – Eastgate House, Gloucester

Vertical Brise Soleil – Gloucester 

Vertical box section blades were used for the Brise Soleil panels at this residential development in Gloucester. The architect on this project used the rectangular shaped panels as a feature above the entrance way to the properties. Although the panels were built into the design as a feature they did provide shading to the windows of the hallway and staircase on each building.

Timber Effect Aluminium Brise Soleil – Residential Development, Lympstone

Aluminium Brise Soleil – Exeter 

NLC recently completed the installation of the Brise Soleil shown in the images below for an extension to a residential property in Lympstone. The shading panels were supplied with powder coated aluminium frames and bracketry to match the black finish on the charred wooden panels that clad the outside of the building. The blades were 120mm wide elliptical shaped aluminium with a wood effect finish which offered a nice contrast to the rest of the building.

Louvred Plant Screen – A B Gee Factory / Offices, Derby

Screening Louvre – Derbyshire

The latest louvre screen to be installed by NLC was for Bailey Construction at a factory in Derbyshire. The vertical support mullions were fixed directly onto the steel rails on approximately 1 meter centres. The screen was supplied complete with 1 No. double door on the front elevation to allow access to the plant inside the screen.

Horizontal Solar Shading – Residential Property – Putney, London

Solar Shading – London

NLC recently installed the Brise Soleil on a private residential property in Putney, London. The brackets were fixed directly onto the face of the building with the panels projecting 1000mm from the wall. The panels provided shading to a large living area at the rear of the property. All aluminium components that were supplied by NLC were powder coated white to match the windows and render on the building.

Vertical Brise Soleil with Tapering Blades – Southampton

Tapering Solar Shading – Southampton

The job shown in the images below is one of NLC’s latest projects. Two vertical brise soleil panels that contain a series of blades that step down equal amounts each time to follow the line of a roof.  The blades are supported by two horizontal box section rails that were pre-loaded with fixed angle brackets at NLC’s factory. The blades were supplied with laser profiled end caps which were polyester powder coated to match the blades and supports.

Solar Shading Feature Panel & Louvre Screening – Iconsys Factory, Telford

Vertical Feature Panel & Louvre Screening – Telford, Shropshire

The vertical shading panel on this project acted as a feature over reducing solar gain into the building. NLC’s Shading panels filled in a large empty space above the entrance to the factory / offices and instantly became one of the main focus points of the commercial unit. The large panels (approx 3 meters x 4 meters) were supplied in kit form and assembled / installed between the vertical steelwork columns on site. The Louvre Screen to the side of the building contained 5 No. single louvre doors, each giving access to certain maintenance areas on the plant behind. All items supplied by NLC were polyester powder coated RAL 7016 to match the rest of the building.

Rectangular Blade Timber Brise Soleil – Oxford

Timber Shading – Lifestyle Centre, Oxford 

Another one of NLC’s recent installations came in the form of a vertical shading panel to the entrance of a new Lifestyle / Fitness Centre in Oxford. The panel consisted of western red cedar vertical fins fixed to horizontal powder coated aluminium rails. All fixing details were kept to a minimum on this project so when viewed from the external face no fixing points were visible for the supports or the blades themselves.  The horizontal box sections were supported directly off of the windows with the used of half hidden curtain walling brackets. The curtain walling brackets were installed prior to the capping so that all five fixings per bracket were hidden. The blades were then secured to the box section with folded angle cleats to the rear, again giving a very clean looking appearance when viewed from outside.

Coundon Court School, Coventry

Vertical Solar Shading

NLC recently completed the installation of the green vertical shading fins and also the rectangular timber blade panels. The green shading fins were supplied in two different depths to suit two different sections of the windows. The blades with shorter depth were used at the edge of the openings which meant the longer blades were fixed in a more central position on the windows. The timber blade panels were installed along the south elevation as those windows needed the highest reduction in solar gain. 10mm Thick fully welded aluminium brackets were used to support the vertical panels in front of the windows with a drop rod installed on the largest panel to prevent deflection of the centre of the timber blade.

Timber Effect Aluminium Brise Soleil – New Residential Properties, North London

Aluminium Shading Fins with Timber Effect Finish – London

The latest project to be completed by Nationwide Louvres is the supply, delivery and installation of Timber Effect Brise Soleil to a new residential development in North London. The shading panels were fabricated using rectangular box section support rails & 210mm elliptical blades. Prior to installation the blades were sent to a specialist powder coating company who applied a dark wood effect finish to the blades which gave the aesthetics of wood with the durability of aluminium. The blades stepped down in size to follow the line of the roof and covered one half of the large triangular windows that were the main feature to the living spaces of the new houses. The panels were installed as non-vision panels more so than Brise Soleil but they will still offer a certain of shading in the summer months to that section of window.

Horizontal Solar Shading – New Office Space, Cannock

Horizontal Solar Shading – New Office Space, Cannock

The images below show the latest work NLC have completed at a brand new office development in Cannock. This is the fourth installation on this project, directly beneath the original installation. NLC were asked to design the shading so that it would cover the entrance / doorway which meant it had to be fixed to the curtain walling system. Clear plastic sheets were bolted to the top of the two panels directly above the doors to prevent rainwater dropping from the panels onto visitors and staff as they enter the building. Stainless steel cantilever arms have been used for additional support.